Löpning och hälsa

Spring för livet

Löpning och hälsa

När man tränar får man massor av hälsofördelar och din kropp mår bättre. Så jämfört med en som inte tränar alls kommer den som regelbundet utför någon pulshöjande aktivitet löpa mindre risk för exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.

Förutom dessa två stora sjukdomar finns det mycket mer positivt som kommer med löpning. Du stärker muskler och skelett, stärker immunförsvaret, förebygger alzheimers (tillsammans med curry, grönt te och sex), mindre humörsvängningar, mindre stress och inte nog med det kan även sexlivet bli bättre.

Trots detta så kan det vara bra att hålla koll på sin hälsa även om du är en van löpare. Kosten har en stor inverkan på hur din kropp mår och det kan vara svårt att få i sig alla mineraler och vitaminer som behövs.

Ett bra tips är att årligen göra en så kallad hälsokontroll. Enklast och mest prisvärt kan du kontrollera hälsan med blodprov i Stockholm och i många andra städer runt om i landet. Du kan då välja hur omfattande kontroll du vill göra det finns allt från allergitest till omfattande hälsokontroll med 35 stycken tester. För de som vill förbättra sin prestation och se om det finns något hälsobaserat som man kan göra finns det ett prestationstest. I det stora prestationstestet kollar man blodvärden relaterade till förmåga att bygga muskelmassa, att ta upp syre i blodet, nivå av skydd mot infektioner och sjukdomar, stressnivå och anabolism, vitamin- eller mineralbrist, funktion hos njurar, lever, hjärta/kärl samt sköldkörtel.

Passa på nu innan loppen drar igång så kanske du hinner maxa din prestation till Stockholm marathon i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *