Pulsmätare vid löpning

Spring för livet

Pulsmätare vid löpning

Som löpare finns det en rad olika tillbehör man kan använda för att göra sin löpning ännu roligare men även för att förbättra din prestation. Vill du bli snabbare? Springa längre? Då är en pulsmätare något för dig. Du kan då hålla koll på din puls och använda den för att öka din prestation och kondition.

När man tex kör intervaller kan man köra dessa utifrån sin maxpuls. En enkel och väl använd uträkning av sin maxpuls är 220 – sin ålder. Men denna är dock inte särskilt exakt och kan variera stort. Det finns även uträkningar som baseras mer på om du är man eller kvinna men även dessa ger en stor spridning.

Istället rekommenderar vi att man har på sig en pulsklocka. Det finns massor att välja mellan och vi tycker att Beurer erbjuder pulsklockor med hög kvalitet. Med en pulsklocka kan du på ett ganska enkelt sätt att fastställa din maxpuls. Börja med att värma upp och spring sedan i 5 km. De sista 2 km ger du allt. Sedan lägger man till 5 till den högsta uppmätta pulsen som pulsklockan visar. Detta borde vara ganska nära din maxpulsen.

Ska du ta reda på din vilopuls så kan du även här titta på din pulsklocka innan du stiger upp ur sängen på morgonen då din puls tenderar att vara som lägst. Beroende på vilken pulsklocka du väljer kan du även få en medelvilopuls över veckan.

Så här brukar man dela in de olika pulszonerna vid träning:

Zon 1: 50-60 % av maxpuls – mycket lätt träning
Zon 2:60-70 % av maxpuls – lätt träning
Zon 3: 70-80% av maxpuls- medelintensiv träning
Zon 4: 80-90 % av maxpuls – högintensiv träning
Zon 5: 90-100 % av maxpuls – mycket högintensiv träning

När du har fått till din maxpuls och vilopuls så kan du börja pulsträna.

Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *